Mikä on Nato?
Nato tai NATO (engl. North Atlantic Treaty Organization; suom. Pohjois-Atlantin puolustusliitto) on poliittinen ja sotilaallinen liittoutuma, jossa on 30 eurooppalaista ja pohjoisamerikkalaista jäsenmaata. Nato perustettiin 4. huhtikuuta 1949 Washingtonissa, Yhdysvalloissa. Naton päämaja sijaitsee Brysselissä, Belgiassa.
Nato perustettiin 1949 Neuvostoliiton länsimaille aiheuttaman uhan takia. Naton vastapainoksi Neuvostoliitto perusti Varsovan liiton.
Mitä tarkoittaa puolustusliitto?
Yhteinen puolustus on Naton tärkein tehtävä. Nato ylläpitää kykyä toteuttaa turvatakuu kaikille jäsenilleen. Naton peruskirjan 5 artiklan perimmäinen tarkoitus on muodostaa ennaltaehkäisevä kynnys sotilaallisen voiman käytölle ja sillä uhkaamiselle. Yhdysvaltain sotilaalliset suorituskyvyt ovat merkittävin osa Naton yhteistä puolustusta ja pelotetta.
Naton yhteinen puolustus perustuu integroituun sotilaalliseen komentorakenteeseen, yhteiseen puolustussuunnitteluprosessiin ja harjoituksiin. Nämä järjestelyt varmistavat, että Nato myös kykenee lunastamaan turvatakuun, mikäli tarve ilmenisi. Vastaavia järjestelyitä ei rakenneta Euroopan unioniin tai Pohjoismaiden välille.
Mikä on Naton tavoite?
Naton olemassaolon tärkein tavoite on aina ollut sodan ja sotilaallisten konfliktien ennaltaehkäisy. Toistaiseksi pelote on pitänyt – Nato-maahan ei ole hyökätty.
Pelotteen merkitys on korostunut muuttuneessa turvallisuusympäristössä ja siitä viestitään aiempaa aktiivisemmin.
Tavanomaisten joukkojen ja ohjuspuolustuksen lisäksi Naton pelotteen viimeisenä takeena ovat ydinaseet.
Myös jäsenmaiden yhteiskuntien kokonaisvaltainen kriisinsietokyky eli resilienssi on keskeinen osa pelotetta.
Nato 70 vuotta – arvioita puolustusliiton roolista ja Suomen kumppanuudesta (pdf). Karoliina Honkanen, 2019